Preparatele montane sunt mâncăruri cu un specific aparte, care se disting prin gust și savoare de orice alte alimente. Nici nu e de mirare, având în vedere că au la bază doar ingrediente naturale, iar rețetele lor ascund anumite secrete pe care doar oamenii de la munte le știu și le transmit din generație în generație.
O mâncare muntenească „de la mama ei” nu poate fi preparată decât la munte, în mod tradițional, însă poți încerca așa ceva și acasă pentru masa de prânz. Condiția esențială este să folosești doar ingrediente naturale și produse autentice, furnizate de adevărații producători din zonele montane.
Noi îți prezentăm în continuare câteva preparate montane bazate pe astfel de ingrediente, care vor face deliciul oricărei mese de prânz.
Bulz ciobănesc
Există mai multe rețete de bulz, în funcție de regiunile țării, dar indiferent de variantă, de fiecare dată vei simți distinct gustul brânzei de burduf. Noi am ales-o pe cea pe care am considerat-o mai complexă, din punct de vedere al ingredientelor.
Pentru două porții de bulz ciobănesc ai nevoie de:
- 400 de grame de mălai;
- Un litru de apă;
- 200 de grame de brânză de burduf;
- 200 de grame de cașcaval afumat (poate fi și caș afumat);
- 150 de grame de costiță afumată (sau bacon);
- Un cârnat de casă de cel puțin 100 de grame;
- O linguriță de unt.
Cu apa și mălaiul se prepară o mămăligă care trebuie să fie ceva mai consistentă. Până când se face mămăliga, costița și cârnatul tăiat felii se perpelesc puțin la tigaie. Apoi, mămăliga se răstoarnă pe un fund de lemn și se împarte în 4 bucăți egale. Fiecare bucată se apasă cu o lingură de lemn pentru a se aplatiza, iar pe două dintre ele se întinde în mod egal brânza de burduf. Peste brânză se pun costița și bucățile de cârnat, iar apoi se acoperă cu celelalte două bucăți de mămăligă. Bulzul se modelează apoi sub forma unei bile de mămăligă cu brânză și carne la interior, după care se înfășoară în folie de aluminiu și se pune pe grătar sau pe plită.
După ce se rumenește, bulzul se scoate din folie și i se pune deasupra o bucățică de unt, peste care se rade cașcavalul sau cașul afumat.
Ciuperci cu urdă și brânză de burduf
Cel mai bine, acest preparat se gătește la jar, însă dacă nu ai această posibilitate, poți frige ciupercile și pe plită sau le poți băga la cuptor. Până atunci, trebuie să le pregătești cum se cuvine, cu următoarele ingrediente:
- Un kilogram de ciuperci (de preferat, ciuperci de pădure, însă în lipsă poți folosi și ciuperci de crescătorie de la supermarket);
- 200 de grame de brânză de burduf;
- 150 de grame de urdă;
- 150 de grame de costiță afumată.
- Piper.
Ciupercile se spală, după care se taie piciorușele și se toacă mărunt, împreună cu costița afumată.
Apoi se frământă într-un bol brânza de burduf și urda, după care pălăriile ciupercilor se umplu mai întâi cu tocătura, peste care se pune amestecul de brânză de burduf cu urdă și se presară piper.
Ciupercile se frig pe jar sau pe plită, dar la fel de bine merg și coapte la cuptor.
Urdă cu ceapă și mărar
Acesta este un fel foarte simplu și ușor de preparat, care se potrivește perfect ca aperitiv.
Lista de ingrediente include:
- O jumătate de kilogram de urdă;
- Două linguri de smântână;
- Două legături de ceapă verde sau o ceapă roșie;
- Două legături de mărar;
- Sare;
- Piper;
- Boia dulce sau iute, după gust.
Ceapa și mărarul se spală și se toacă mărunt, după care urda se amestecă bine cu smântâna. Se adaugă apoi, ceapa, mărarul și condimentele și se amestecă din nou până când se omogenizează.
Acestea sunt trei preparate montane care pot fi pregătite cu ușurință în orice bucătărie, cu condiția de a folosi ingrediente naturale, provenite direct de la sursă.