Dacă suferi de sindromul intestinului iritabil, este posibil să ai simptome abdominale supărătoare și dureroase (constipație, diaree, dureri, balonare, gaze). Acest sindrom nu afectează sever tractul digestiv și nici nu crește riscul de cancer de colon, iar manifestările neplăcute ale bolii pot fi gestionate, cel mai adesea, prin schimbarea dietei și a stilului de viață.
Sindromul intestinului iritabil se mai numește colon iritabil, colon spastic, stomac nervos (simptomele se manifestă mai ales în situații de emoție, stres, anxietate). În acest articol îți spunem tot ce este important de știut despre colonul iritabil și își prezentăm câteva măsuri importante de prevenție de care poți ține cont.
Ce este colonul iritabil
Colonul iritabil reprezintă o tulburare gastro-intestinală frecventă care poate avea legătură cu modul în care intestinul și creierul funcționează împreună. Rezultatul este acela că tractul digestiv este sensibilizat, mușchii intestinali sunt afectați și apar manifestări precum crampe abdominale, diaree, constipație.
Au fost identificate patru tipuri de sindrom de intestin iritabil:
- sindrom de intestin iritabil cu predominanța constipației;
- sindrom de intestin iritabil cu predominanța diareei;
- sindrom de intestin iritabil mixt (alternanță constipație-diaree);
- sindrom de intestin iritabil nespecific (modificări insuficiente ale consistenţei scaunului ce nu îndeplinesc niciun criteriu de mai sus).
În ce mod afectează colonul iritabil organismul
În cazul pacienților care suferă de colon iritabil, mușchiul colonului are tendința de a se contracta mai mult decât la persoanele care nu prezintă boala. Aceste contracții provoacă crampe și dureri. În plus, persoanele cu această afecțiune au o toleranță mai scăzută la durere sau pot avea un exces de bacterii la nivelul tractului gastro-intestinal, ceea ce contribuie la intensificarea simptomelor.
Cine este expus riscului de colon iritabil
Afecțiunea se manifestă începând din adolescența târzie și până pe la 40 de ani. Femeile sunt mai mult expuse acestui risc decât bărbații. Este posibil ca riscul de colon iritabil să crească dacă pacientul prezintă:
- istoric familial;
- stres, anxietate;
- intoleranță alimentară;
- infecții severe ale tractului digestiv.
Simptomele colonului iritabil
Manifestările colonului iritabil sunt:
- dureri abdominale/ crampe în jumătatea inferioară a abdomenului;
- balonare;
- mișcări intestinale modificate;
- diaree/constipație.
Când trebuie mers la medic
Se recomandă consultarea medicului dacă simptomele durează mai mult de câteva zile sau dacă aceste simptome revin periodic. De asemenea, trebuie discutat cu medicul de specialitate dacă apar simptome severe sau dacă acestea apar brusc:
- sângerare rectală;
- durere persistentă;
- pierderea în greutate;
- scăderea poftei de mâncare;
- greață;
- vărsături.
Prevenirea colonului iritabil
- Adoptă o dietă și un stil de viață care ameliorează simptomele.
- Gestionează stresul: anxietatea este un factor important în declanșarea simptomelor colonului iritabil. Există metode eficiente de combatere a stresului. Apelează la specialiști care te pot ghida în găsirea celor mai bune metode de evitare a stresului.
- Ajustează dieta: acest lucru presupune introducerea mai multor fibre în alimentație. Este bine de reținut că mai multe fibre pot rezolva o parte dintre problemele colonului iritabil (constipația), dar pot declanșa altele (crampe, balonare). De asemenea, evită, pe cât posibil, alimente precum: ciocolata, îndulcitorii, conopida, broccoli, varza, fasolea. În unele cazuri chiar și produsele lactate trebuie evitate. Sfaturile unui nutriționist pot ajuta.
- Hidratarea corectă ameliorează simptomele colonului iritabil. Pe de altă parte însă, există băuturi care pot face rău: băuturile alcoolice, cafeaua, băuturile cofeinizate sau cele carbogazoase.
Este posibil ca aceste măsuri să nu ducă în toate cazurile la o ameliorare instantanee a manifestărilor colonului iritabil, dar ele pot aduce îmbunătățiri pe termen lung.
Complicațiile colonului iritabil
- Calitatea slabă a vieții: persoanele care au colon iritabil într-o formă moderată spre severă pot avea o calitate slabă a vieții.
- Tulburări de dispoziție: colonul iritabil crește riscul de depresie, anxietate, tulburare de somn.
Important de reținut
- Simptomele colonului iritabil sunt diferite de la persoană la persoană.
- Cauza afecțiunii nu este cunoscută, a fost întotdeauna asociată stresului, alimentelor și tulburărilor de dispoziție.
- Consultă medicul sau nutriționistul pentru a controla simptomele și pentru a identifica cele mai bune variante alimentare pentru simptomele pe care le ai.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
- „Irritable bowel syndrome (IBS)”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4342-irritable-bowel-syndrome-ibs
- „7 tips for avoiding IBS flare-ups”: https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome/ibs-flare-up-prevention-tips
„Everything you want to know about IBS”: https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome