Unul dintre factorii care contribuie la un somn odihnitor este fermitatea saltelei. Este posibil însă ca în timp, aceasta să se reducă sau, din motive medicale, să necesităm o saltea cu un alt grad de fermitate. Iată ce poți face dacă dorești să o modifici!
1. Utilizează un topper
Topperul reprezintă un accesoriu de pat pe care îl poți utiliza drept strat suplimentar peste saltea. Există o mulțime de modele de toppere 180×200 cm sau de alte dimensiuni cu ajutorul cărora poți schimba fermitatea saltelei.
De pildă, un topper de o fermitate medie sau crescută se recomandă persoanelor care au probleme la nivelul spatelui, în vreme ce persoanele care nu se confruntă cu astfel de afecțiuni se vor simți mai comod pe cele de fermitate redusă.
2. Folosește un placaj
O altă idee de a modifica fermitatea saltelei este să adaugi o bucata de placaj între saltea și cadrul patului. În acest mod, poți obține o suprafață de dormit ceva mai tare și previi lăsarea și deformarea saltelei.
3. Înlocuiește baza saltelei
O bază alcătuită din arcuri are o fermitate mai redusă decât una din spumă. În funcție de ce tip de fermitate îți dorești, există posibilitatea de a schimba structura bazei. Așadar, în cazul în care îți dorești o fermitate crescută, o poți înlocui cu una din spumă sau poți opta pentru o fermitate redusă prin a folosi arcuri.
4. Testează salteaua nouă
Unele saltele au o perioadă de testare înainte de a fi achiziționate. Dacă intenționezi să îți cumperi una nouă, verifică în ce interval de timp o poți returna sau schimba. În acest mod, dacă fermitatea sa nu este cea care îți asigură cel mai înalt grad de confort, există posibilitatea să te orientezi către alta.
5. Investește într-un cadru de pat nou
În cazul în care cadrul patului se strică sau componentele sunt slăbite sau ies din locurile în care ar trebui să stea fixe, este necesar unul nou. Este important ca salteaua să fie așezată într-un cadru cu o construcție solidă pentru ca fermitatea acesteia să fie îmbunătățită.
6. Ajustează temperatura
Unele tipuri de saltele, precum cele cu spumă de memorie, își pot modifica gradul fermității în funcție de temperatură, devenind mai moi. Poți seta temperatura din încăpere la 18-20 grade Celsius sau poți utiliza așternuturi de pat care contribuie la menținerea căldurii, precum cele din flanelă, pentru a face ca fermitatea saltelei să fie mai redusă.
7. Întinde bine așternuturile și husa
O altă posibilitate de a modifica fermitatea saltelei este să netezești așternuturile și husa. Dacă sunt mototolite sau nu sunt întinse foarte bine, sunt șanse mari să simți disconfort în timpul somnului.
8. Întoarce salteaua
Dacă observi că fermitatea saltelei s-a redus, întoarce-o pe partea cealaltă. Asigură-te că salteaua este întinsă bine și că nu există denivelări. După un timp, când se va uza și cealaltă suprafață a saltelei, va fi necesar să achiziționezi una nouă. Dacă dorești să prelungești durata de viață a unei saltele uzate, poți oricând să folosești un topper, care îți va oferi fermitatea dorită.
Confortul pe care îl ai pe parcursul întregii nopți depinde, în mare parte, de suprafața pe care dormi. Fermitatea crescută a saltelei ajută la îmbunătățirea posturii și la eliminarea presiunii de pe articulații în timpul somnului. Un nivel ridicat de fermitate a saltelei se recomandă și persoanelor care sunt mai corpolente, deoarece le oferă o susținere adecvată și confort sporit.
