Dacă ești entuziasmat de șansa de a construi de la zero casa visurilor tale, cu siguranță orele petrecute cântărind opțiunile disponibile sunt numeroase. Cel mai probabil, îți dorești ca viitoarea ta locuință să fie cât mai durabilă în timp și să dispună de anumite tehnologii care pot asigura nivelul de confort dorit în timp ce minimizează costurile de întreținere. Fie că preferi un stil clasic, fie că îmbrățișezi pe deplin tendințele moderne, anumite funcționalități sunt absolut necesare.
Din acest motiv, poți descoperi în cele ce urmează câteva elemente importante de care ar trebui să ții cont atunci când proiectezi noua ta casă.
Eficiența sistemului de climatizare a aerului
Pentru a beneficia de o temperatură și o calitate a aerului adecvată în fiecare zi, este important ca proiectul casei să țină cont de necesitatea de a instala un aparat de aer condiționat economic. Sunt preferabile modelele cu o clasă energetică A++ sau A+++, prevăzute cu moduri de funcționare speciale care pot asigura economisirea suplimentară de energie.
Totodată, ar trebui să ai în vedere aparatele de aer condiționat silențioase care pot contribui inclusiv la încălzirea spațiului în care sunt instalate. În unele cazuri, comutarea între cele două funcții poate avea loc automat. Pentru un plus de confort, nu neglija nici opțiuni precum posibilitatea de a utiliza un program de uscare pentru a reduce nivelul de umiditate sau prezența unui filtru special care poate îmbunătăți calitatea aerului interior.
Dacă ești adeptul caselor inteligente, nu omite nici posibilitatea de a controla pornirea sau oprirea aerului condiționat cu ajutorul comenzilor vocale sau a unei aplicații instalate pe telefon sau tabletă. Poți simplifica și mentenanța necesară prin alegerea unui model echipat cu auto-diagnoză. Astfel, eventualele defecțiuni sau anomalii de funcționare vor fi mai facil de identificat.
Tipul de sistem de încălzire utilizat
Trebuie să alegi încă din fazele de proiectare și tipul sistemului de încălzire pe care te vei baza. Astfel, vei evita necesitatea de a efectua modificări ulterioare ale construcției. În primul rând, este important să decizi dacă dorești să utilizezi un sistem de încălzire prin pardoseală pentru că acesta trebuie montat înainte de realizarea finisajelor.
Un astfel de sistem asigură o încălzire uniformă, nu necesită mentenanță, nu este zgomotos și este eficient din punct de vedere energetic. În plus, îl poți conecta cu ușurința atât la o centrală termică pe gaz în condensare, cât și la un sistem care include o pompă de căldură și chiar panouri solare termice. Integrarea acestor opțiuni moderne permite atât utilizarea de energie regenerabilă, cât și diminuarea emisiilor de carbon.
Izolarea termică asigurată de ferestre
Un alt element căruia ar trebui să îi acorzi atenție suplimentară atunci când proiectezi o casă este calitatea ferestrelor utilizate. Izolarea termică pe care acestea o asigură poate influența eficiența tuturor sistemelor de climatizare și încălzire pe care le utilizezi. Totodată, este important ca dimensiunile ferestrelor să fie alese cu scopul de a beneficia de cât mai multă lumină naturală.
Sunt preferabile opțiunile cu geamuri duble sau chiar triple (tripane) care pot contribui inclusiv la combaterea poluării fonice, deci noua casă va putea fi oaza de liniște pe care ți-o dorești. Ferestrele potrivite pot asigura și protecția necesară pentru ca mobilierul, pardoselile și perdelele alese să nu fie deteriorate de radiațiile UV ale soarelui.
Noua ta casă este încă în faza de proiect? Nu ezita să ții cont de toate aceste elemente pentru a te bucura de un confort sporit și o eficiență energetică adecvată în locuința mult dorită. Cu siguranță, sistemele de răcire și încălzire a aerului necesare în toate anotimpurile ar trebui să fie în centrul atenției tale.