Pielea bebelușului este sensibilă și delicată, iar pielea din zona intimă este cu atât mai sensibilă. Cu toate acestea, ea este expusă, zi de zi, contactului cu urina și cu scaunul, oricât de scumpe sau de pretențioase ar fi scutecele pe care le folosești. Din acest motiv, igiena riguroasă, corectă și totuși blândă a zonei intime este atât de importantă.
Importanța igienii intime pentru bebeluși și copii
Igiena intimă este deosebit de importantă la orice vârstă, dar reprezintă un subiect cu uatît mai sensibil în perioada în care micuțul poartă scutece. Amânarea schimbării scutecului și curățarea inadecvată a zonei favorizează apariția iritațiilor, eczemelor și dermatitelor și se poate complica inclusiv cu infecții urinare, în special la fetițe.
Atunci când îi acorzi bebelușului grija cuvenită, poți identifica eventuale pobleme în zona scutecului. De pildă, poți observa leziunile unei infecții candidozice sau ale unei infecții stafilococice, pe care medicul va ști cum să le trateze corect. De asemenea, poți observa dacă fiul tău are dificultăți de urinare – informează-te despre fimoză: cauze, manifestări și opțiuni de tratament deoarece, în unele cazuri, poate fi necesară intervenția medicului, fără nici o legătură cu tradiționala – dar greșita – decalotare.
Produse adecvate pentru igiena intimă a bebelușului
Igiena intimă a bebelușului trebuie realizată la fiecare schimbare de scutec. Ea reprezintă curățarea pielii de excrețiile care, inevitabil, o murdăresc ori de câte ori micuțul urinează sau are scaun.
Recomandările medicilor sunt simplă: pielea bebelușului se spală cu apă călduță la fiecare schimbare de scutec. În cazul în care bebelușul tocmai a avut scaun, se poate folosi și un săpun blând, preferabil din gama dermatocosmeticelor pentru bebeluși.
Se va evita folosirea săpunurilor agresive, după cum se va evita și folosirea șervețelelo umede. Acestea din urmă ar trebui rezervate exclusiv călătoriilor și ieșirilor în timpul cărora accesul la apă curentă este imposibil.
Igiena intimă corectă la fetițe
La schimbarea fiecărui scutec, se va curăța zona intimă de orice urme de scaun, preferabil sub jetul de apă. Întotdeauna ștersul zonei intime se va face din față către în spate, pentru a se preveni contaminarea suplimentară a uretrei cu bacterii din intestin.
Dacă nu ai acces la chiuvetă, poți folosi dischete demachiante îmbibate în apă. Dacă nici acestea nu sunt la îndemână, optează pentru șervețele umede pentru igiena intimă a bebelușului, dar alege un sortiment fără parfum.
Odată pielea curățată, protejeaz-o cu ajutorul unei creme speciale pentru zona scutecului. Aceasta va forma un strat gras la suprafața pielii, ceea ce va împiedica orice contact direct cu fecalele sau urina.
Igiena intimă corectă la băieței
La fel ca în cazul fetițelor, și la băieței se preferă utilizarea apei în loc de șervețelele umede, care pot reprezenta, totuși, o opțiune atunci când sunteți plecați de acasă. Săpunul potrivit pentru bebeluș este un produs neutru, blând, din gama dermatocosmeticelor, fără parfum și, preferabil, formulat special pentru bebeluși.
Nu umbla la prepuțul bebelușului. Un anumit grad e fimoză este perfect normal în primii ani de viață. Atâta timp cât bebelușul poate urina într-un jet puternic și continuu, nu e necesar să intervii în nici un fel la nivelul penisului acestuia. Nu permite nimănui, nici măcar medicului de familie de modă veche, să decaloteze forțat bebelușul: abia în această situație apare riscul unei fimoze reale, capabilă să determine complicații.
Ca și în cazul fetițelor, este important să oferi ocazia pielii să respire, așadar lasă bebelușul în fundulețul gol câteva minute la fiecare schimbare de scutec. Astfel, umezeala din cutele pielii are ocazia de a se usca natural, la aer, ceea ce reduce riscul de apariție a iritației de scutec. Pentru a evita accidentele, poți pune o pelincă subțire, din bumbac, peste zona genitală a bebelușului, în situația în care acesta urinează.
Igiena intimă efectuată corect este extrem de importantă, inclusiv în cazul bebelușilor. Orice întrebări ai avea pe acest subiect, discută cu medicul.