Poate ca functia cea mai evidenta a rochiei este de a oferi caldura si protectie, cat si de a denota eleganta si feminitate. Multi cercetatori cred, totusi, ca primele articole de imbracaminte si ornamente brute purtate de oameni nu au fost concepute pentru scopuri utilitare, ci pentru scop religios sau ritual. Alte functii de baza ale imbracamintii includ identificarea purtatorului (furnizand informatii despre sex, varsta, ocupatie sau alte caracteristici) si facand purtatorul sa para mai atragator. Desi este clar de ce astfel de utilizari ale imbracamintii s-au dezvoltat si raman semnificative, adesea este dificil sa se determine modul in care acestea sunt realizate. Unele articole de imbracaminte care se gandesc a fi frumoase nu ofera nici o protectie si chiar pot rani purtatorului. Elementele care identifica cu siguranta un purtator pot pierde semnificatia lor intr-un alt moment si loc. Modele de rochii cu paiete care sunt considerate frumoase intr-o singura perioada, apoi sunt declarate drept urate in urmatoarea si chiar uniformele – cel mai simplu si cel mai usor identificat costum – sunt supuse schimbarii. Care sunt motivele acestor modificari? De ce oamenii inlocuiesc articolele de imbracaminte inainte ca acestea sa fie uzate? Pe scurt, de ce exista moda?
Nu exista raspunsuri simple la astfel de intrebari, desigur, si orice motiv este influentat de o multitudine de alte motive, dar cu siguranta una dintre cele mai raspandite teorii este ca moda a evoluat impreuna cu capitalismul si dezvoltarea unor clase socio-economice moderne. Astfel, in societatile relativ statice cu miscare limitata intre clase, ca in multe parti ale Asiei pana in epoca moderna sau in Europa inainte de Evul Mediu, stilurile nu au suferit un model de schimbare.
In plus, ideea ca moda este o reflectare a bogatiei si a prestigiului poate fi folosita pentru a explica popularitatea multor stiluri din intreaga istorie. De exemplu, curtile regale au fost o sursa importanta de moda in Occident, unde haine greu de obtinut si costisitoare pentru a fi intretinute au fost frecvent in prim-planul modei. In timp ce astfel de articole de imbracaminte devin mai usor de cumparat si de ingrijit, si astfel isi pierd exclusivitatea. Din acelasi motiv, atunci cand tesaturile sau materialele sunt rare sau costisitoare, stilurile care le cer in cantitati excesive si extravagante devin in mod deosebit la moda – asa cum se poate vedea in voga din secolul al XVI-lea pentru taierea articolelor de imbracaminte exterioare pentru a dezvalui un al doilea strat de material textil de dedesubt .
In Europa, corsetele erau purtate nu numai de femei aristocrate, ci si de femei de clasa mijlocie si de clasa muncitoare. Contrar credintei populare, imbracamintea femeilor din secolul al XIX-lea nu dovedeste ca sotul sau tatal unei femei isi permiteau sa angajeze slujitori pentru a lucra pentru ea. Barbatii si-au purtat, de asemenea, partea lor de imbracaminte nepractica; exemple notabile includ cravata si peruca inalta, sub forma de pulbere.
Cele relatate mai sus nu incearca sa fie o productie complexa pentru a influenta chiar moda; ci incearca doar sa sugereze cateva dintre modalitatile prin care un anumit obiect vestimentar poate fi analizat si interpretat, de-a lungul istorie.
Exista multi alti factori care afecteaza moda. In ziua de azi lucrurile s-au schimbat considerabila astfel ca, astazi poti achizitiona cu usurinta rochii lungi elegante atunci cand urmeaza sa participi la un eveniment special, iar dress code-ul o cere. Iar gama de rochii este una extrem de vasta si variata, existand modele de rochii de ocazie ieftine pana la cele mai scumpe modele create de designerii vestimentari. Iar acest lucru este valabil si pentru cosumele barbatesti sau orice alt obiect vestimentar. Istoria rochiilor este una destul de lunga, care nu se va opri aici.