Sughitul este un reflex involuntar ce apare din cauza contractiei diafragmei si a muschilor intercostali. Acesta creeaza disconfort persoanei si poate aparea fara niciun motiv cunoscut sau chiar in timpul unei activitati importante. De obicei, dureaza cateva minute. Exista unele cauze care pot provoca sughit, iar daca acestea nu sunt tratate corespunzator, simptomele pot persista chiar si cateva luni.
De ce apare sughitul la adulti?
Specialistii nu au identificat cu certitudine cauzele care duc la aparitia acestui reflex involuntar, dar au observat ca exista unii factori care pot stimula muschii diafragmei si pe cei intercostali care pot creste probabilitatea de aparitie a acestuia. Factorii ce pot declansa sughitul sunt de mai multe tipuri:
Unele obiceiuri ce apartin stilului de viata
Consumul unor alimente picante, fierbinti sau care produc iritatie asupra nervului frenic, situat in apropiere de esofag, poate duce la aparitia sughitului. Acesta poate aparea si din cauza altor factori, precum:
- sistensia stomacului provocata de consumul unei cantitati prea mari de alimente, ce provoaca o comprimare a nervului vag, fapt ce stopeaza coborarea diafragmei in timpul inspiratiei;
- aerofagia, adica ingestia unei cantitati de aer in timp ce iei masa;
- prezenta unor gaze in interiorul stomacului, ce produc presiune asupra diafragmei;
- consumul de lichide carbogazoase, al bauturilor alcoolice sau al unora fierbinti sau extrem de reci;
- administrarea unor medicamente;
- expunerea la schimbari bruste de temperatura;
- un nivel crescut al stresului sau al emotiilor.
Unele afectiuni medicale
Printre cele cu un risc crescut de iritare sau lezare a nervilor frenici si a nervului vag se afla cele de natura gastrointestinala, de pilda, boala inflamatorie intestinala sau boala de reflux gastroesofagian, cele respiratorii, cum sunt astmul, pneumonia sau pleurezia diafragmei. Alte afectiuni ce pot duce la aparitia sughitului sunt si:
- laringita;
- gusa nodulara toxica;
- prezenta unor tumori situate in zona gatului, a cavitatii abdominale sau la nivelul cutiei toracice;
- alcoolismul;
- afectiuni ale sistemului nervos central, de exemplu, encefalita, traumatism cerebral, meningita, tumora cerebrala, AVC, boala Parkinson;
- afectiuni de natura metabolica, de pilda, diabetul, hiperglicemia ori hipoglicemia.
Pancreatita, sarcina si unele proceduri medicale sau interventii pe cale chirurgicala, cum sunt traheostomia sau bronhoscopia, se pot afla si ele printre cauzele potentiale ale aparitiei sughitului.
De ce apare sughitul la bebelusi?
In privinta bebelusilor, sughitul poate aparea in timp ce sunt hraniti sau dupa ce au ingerat alimentele prea rapid, ori daca au mancat prea mult. Sughitul poate fi si un indicator al faptului ca sunt satui.
Sughitul poate aparea si deoarece procesul de inghitire si cel de respiratie al celor mici nu sunt sincronizate. O alta cauza posibila a acestui reflex involuntar consta in modificari ale temperaturii stomacului.
Remedii contra sughitului
In cazul unor persoane, sughitul poate disparea sau se poate ameliora cu ajutorul unor exercitii precum:
- sa inspire si sa isi tina respiratia pret de zece secunde, dupa care sa se forteze sa expire;
- sa soarba incet sau sa faca gargara cu apa foarte rece sau in care au pus cuburi de gheata;
- sa muste o felie de lamaie;
- sa respire intr-o punga de hartie, fara sa isi acopere capul cu punga respectiva;
- sa isi stranga genunchii la piept si sa ii imbratiseze, pentru a produce presiune in zona toracica.
Atunci cand sughitul dureaza doar cateva minute, nu este necesar sa apelezi la medic. In cazuri rare, daca acesta este prelungit pe parcursul a mai mult de doua zile, trebuie sa mergi la un consult.
Orice persoana care are sughit persistent, in special corelat cu prezenta altor simptome, precum dureri de cap, amorteala, probleme de mentinere a echilibrului, ar trebui sa discute cu medicul despre posibilitatile de identificare a cauzelor si pentru a primi un tratament corespunzator.
Surse de informare:
1. “Hiccups – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiccups/symptoms-causes/syc-20352613. Accessed 9 Mar. 2023;
2. “Hiccups: Causes, Treatments, and Complications.” Www.medicalnewstoday.com, 24 Nov. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/181573. Accessed 9 Mar. 2023.