Primele cabine de duș au apărut undeva la începutul secolului XIX, iar între timp au suferit numeroase modificări, ajungându-se la modelele moderne din ziua de azi.
În funcție de tipul băii și de preferințele tale, poți alege dintr-o gamă variată de cabine de duș, care se clasifică după mai multe criterii.
În cele ce urmează noi iți facem o trecere în revistă a ofertei existente pe piață, alături de câteva recomandări pentru fiecare model.
Alegerea cabinei de duș în funcție de formă
Din acest punct de vedere, cabinele de duș se împart în trei categorii, după cum urmează:
- Cabinele de duș pătrate – pot fi amplasate atât în colțuri cât și pe o latură a băii, fiind ideale pentru spațiile cu forme neregulate, cum ar fi băile construite la mansardă. Dacă dorești să o instalezi în colț, trebuie să alegi o cabină cu două laturi, in timp ce cabinele amplasate lângă perete, au trei laturi.
- Cabinele de duș rectangulare – sunt ceva mai spațioase decât cabinele pătrate, putând fi montate ca și acestea în colțuri sau pe o latură. Dimensiunile standard pentru cabinele de duș rectangulare sunt de 70 cm X 90 cm și 80 cm X 120 cm.
- Cabinele de duș semirotunde – Acest model se montează de obicei în colțuri, fiind ideal pentru băile mici. Două dintre laturi formează un unghi drept, care se fixează în colțul băii, în timp ce deschiderea are formă semicirculară.
Modele de cabine de duș în funcție de locul de amplasare
În funcție de acest criteriu, poți alege din mai multe tipuri de cabine de duș pe cel perfect potrivit pentru baia ta.
- Cabinele de duș cu perete fix – cabina are două laturi iar, în partea frontală este prevăzută cu un perete pe care este montată și ușa. Este ideală pentru montarea pe colț, datorită unghiului drept format de cele două laturi.
- Cabinele de duș tip walk-in – structura acestor cabine constă doar în ușa de acces și rama de montare, prevăzută cu un prag pentru a preveni scurgerea apei. Celelalte trei laturi sunt reprezentate de pereții băii.
- Cabinele de nișă – asemenea celor de tip walk-in, piesa principală este ușa cu rama de montare și prag, care închide trei laturi formate din ziduri. Diferența constă în faptul că este vorba de cel puțin un perete construit în interiorul băii, astfel încât să se formeze o nișă în care să fie montat dușul.
- Cabinele de duș pentru colț – le-am amintit deja de câteva ori, fiind vorba de acele cabine cu cel puțin două laturi în unghi drept, care se amplasează pe colțul băii. Pot fi pătrate, semirotunde sau rectangulare.
- Cabinele de duș pe lângă perete – sunt montate de-a lungul unuia dintre pereții băii, de obicei pe latura mai lungă. Au formă dreptunghiulară și pot fi găsite în două variante. Prima din ele constă într-un singur perete paralel cu zidul, care se poate întinde pe toată latura băii. A doua variantă este cabina cu trei pereți, dintre care unul este paralel cu zidul iar ceilalți doi, perpendiculari pe acesta.
Cabine de duș cu și fără cădiță
Cădița este un alt detaliu pe care trebuie să îl ai în vedere când îți alegi o cabină de duș.
Dacă vrei o cabină cu cădiță, ai la dispoziție modele cu cădiță înaltă, în care să poți sta întins, sau modele cu cădiță joasă. De asemenea, mai există și varianta cabinelor de duș cu cădiță înaltă și suport pentru șezut, în care nu te poți întinde, dar poți sta așezat într-o poziție comodă.
De cealaltă parte, cabinele fără cădiță se montează direct pe pardoseală fiind alcătuite doar din pereții care le separă de restul băii. Apa se curge direct pe pardoseală, care trebuie să fie prevăzută cu o gură de scurgere și să aibă o anumită înclinație.
Acestea sunt principalele tipuri de cabine de duș, și sperăm că descrierile noastre te vor ajuta să faci cea mai bună alegere pentru baia ta.