Meseria de florist este una din cele mai frumoase și creative, care îți poate aduce numeroase satisfacții și bucurii zi de zi. În plus, este și deosebit de căutată, întrucât în ziua de azi buchetele de flori și aranjamentele florale deosebite fac parte din recuzita obligatorie a unui eveniment important. Fie că este vorba de o nuntă, un botez sau o aniversare, fie de un eveniment de tip corporate cum este o întâlnire de afaceri sau o conferință, un buchet sau un ambient floral deosebit, realizat manual, este de nelipsit.
Ce trebuie să știi însă ca să-ți pui în practică pasiune pentru flori și să pornești un business ca și florist sau artist floral? Pe lângă creativitate și pasiunea intrinsecă pentru flori, va trebui să ții cont și de aspecte mai practice, cum sunt cele de îngrijire corectă a plantelor sau chiar noțiuni de marketing sau economie.
Iată câteva lucruri de știut pentru floriștii începători.
- Verifică dacă ai nevoie de o formă de autorizare ca să activezi ca și florist începător
Dacă ești pasionat de flori și aranjamente florale cât mai inspirate, ia în calcul dacă poți să începi o afacere în acest domeniu. Este însă important să ai în vedere încă de la început sub ce formă dorești să o desfășori.
Dacă intenționezi să ai o activitate care să genereze profit în mod constant, va trebui să găsești o formă de autorizare potrivită pentru a vinde produsele tale, și să te înregistrezi ca și persoană juridică (SRL, PFA, SRL-D etc). Dacă în schimb dorești să lucrezi ocazional, ca și florist începător nu este nevoie de o formă autorizată de funcționare.
- Caută mediul potrivit pentru a oferi produsele tale
Ca și florist începător, va trebui să găsești piața de desfacere potrivită pentru a oferi produsele tale, fie că este vorba de buchete, decorațiuni sau aranjamente florale. Stabilește contacte cu cât mai multe persoane și medii de afaceri, pentru a găsi mediul potrivit pentru a vinde și pune în practică produsele și aranjamentele pe care le creezi.
- Ia în calcul mai multe tipuri de afacere
Poți activa pe mai multe nișe de business, chiar dacă ești la început în activitatea de designer floral. În acest sens poți propune oferte de colaborare fie unor cabinete de arhitectură sau de amenajări interioare, care să folosească pentru proiectele lor tipurile de aranjamente florale pe care le propui. La fel, poți colabora cu diverse agenții de organizare de evenimente, care au nevoie în mod constant de servicii de amenajare și de design floral pentru diferite ocazii private sau de business. Nu în ultimul rând, poți propune prin intermediul site-ului tău web sau a paginilor special create pe platformele de Social Media oferte de cadouri personalizate, buchete și aranjamente florale deosebite, realizate manual și personalizate în funcție de destinatar.
Poți crea astfel de cadouri speciale în diverse suporturi, coșuri sau cutii de forme rotunde sau pătrate, foarte practice, pe care să le personalizezi cu diferite obiecte: cărți, bomboane, jucării, fluturi sau alte accesorii interesante. Suporturile cele mai potrivite pentru florile tăiate sunt în acest sens oricare din variantele de burete floral Oasis de diferite forme, care ajută nu doar la păstrarea îndelungată a plantelor, ci sunt și un ajutor de nădejde pentru ca tu să crezi cele mai fanteziste cadouri și decorațiuni florale!
- Ieși în evidență pe o piață competitivă
Este important să stabilești încă de la început cum te poți distinge față de competitori pe piața concurențială a designerilor florali. De exemplu, dacă vrei să promovezi online produsele tale, vei avea nevoie nu doar de produse sau servicii de calitate, ci și de o platformă web atractivă și un conținut aparte, care te va diferenția în ochii clienților.
Stabilește de la început în ce fel te poți distinge de floriștii care activează pe aceeași nișă în momentul în care faci setările pentru magazinul tău online, de exemplu. Un conținut diferit, specific te aduce mai aproape de clienții pe care îi dorești, pe lângă faptul că le sporește acestora încrederea în produsele și brandul tău.
- Nu ignora beneficiile unui curs de specialitate ca și florist
Dacă ești la începutul activității tale de designer floral, nu ignora beneficiile pe care le poți obține cu ajutorul unui curs specializat în acest domeniu. Industria de profil este relativ nouă pe piața din România, așa că vei avea nevoie, pe lângă multă creativitate, răbdare și idei originale, să deprinzi și diferite tehnici pe care să le stăpânești apoi cu ușurință, de la tăierea și întreținerea corectă a florilor la tehnici de lucru cu diferite plante.
Vei ajunge astfel să realizezi buchete sau aranjamente într-un timp mult mai scurt decât la început, îți vei dezvolta creativitatea și vei putea deprinde, în plus, noțiuni de economie sau de marketing care te vor ajuta să înțelegi mai bine piața și să te promovezi mai eficient.
Toate aceste cunoștințe dobândite în timp relativ scurt îți vor fi de folos indiferent dacă vei lucra independent sau ca și angajat într-o florărie, ca și florist începător!