1. Iașul este adesea numit „orașul celor șapte coline„, referindu-se la colinele Cetățuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Șorogari, Repedea și Breazu.
2. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, înființată în 1860, este prima universitate din România.
3. Aici găsim bojdeuca lui Ion Creangă. Casa în care a locuit Ion Creangă a fost transformată în muzeu în 1918, fiind primul muzeu memorial literar din România.
4. Grădina Botanică din Iași, înființată de naturalistul Anastasie Fătu, este cea mai mare din țară și una dintre cele mai frumoase din Europa.
5. Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, inaugurat în 1896, este primul teatru național românesc și a fost dotat cu iluminat electric la scurt timp după deschidere.
6. Orașul Iași a fost capitala Moldovei în mai multe perioade istorice. Deși nu a fost capitala permanentă, Iașul a fost ales ca reședință a domnitorilor Moldovei de mai multe ori, în special în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
7. În Parcul Copou se află un tei de aproximativ 500 de ani, sub care Mihai Eminescu își scria poeziile.
8. Iașul a fost un important centru al mișcării culturale și politice în perioada interbelică.
9. Orașul a fost distrus de trei ori de incendii majore în 1513, 1538 și 1686, cauzate de tătari, otomani și ruși.
10. La Iași s-a jucat prima piesă de teatru în limba română, marcând un moment important în cultura națională.
11. Biblioteca Gheorghe Asachi: Considerată una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, a fost votată astfel într-un sondaj online în 2015.
12. Iașul găzduiește numeroase mănăstiri și biserici istorice, reflectând tradiția religioasă a regiunii.
13. Palatul Culturii din Iași este un exemplu de arhitectură impresionantă în stil neogotic și a fost construit între 1906 și 1925 pe locul fostei Curți domnești.
14. Iașul este cunoscut pentru numeroasele festivaluri culturale, muzicale și de artizanat organizate pe parcursul anului.
15. Iașul a fost un important centru de tipărire a cărților în limba română. În secolul al XIX-lea, orașul a fost locul în care s-au tipărit multe cărți și publicații românești.