Acidul homovanilic este un metabolit important al unui neurotransmițător esențial, dopamina. Acest neurotransmițător este descompus de ficat și este eliminat prin urină. Pacienții cu neuroblastom, de exemplu, pot avea un nivel ridicat de acid homovanilic. Neuroblastomul este o tumoră solidă extracraniană a copilului, iar vârsta medie când debutează afecțiunea este 2-3 ani.
În cazul unor tulburări în metabolismul catecolaminelor: deficitul de monoaminoxidază (valori scăzute de acid homovanilic urinar), deficit de dopamin-beta-hidroxilază (o enzimă care transformă dopamina în norepinefrină) caracterizat prin valori crescute de acid homovanilic urinar.
În acest articol explicăm ce înseamnă determinarea acidului homovanilic și când este recomandată această analiză.
Indicații pentru analiza de acid homovanilic
Determinarea nivelului de acid homovanilic este recomandată împreună cu dozarea acidului vanilmandelic. Iată care sunt indicațiile pentru analiza acidului homovanilic:
- pentru diagnosticarea neuroblastomului;
- pentru diagnosticarea feocromocitomului;
- pentru monitorizarea evoluției tratamentului în cazul neuroblastomului;
- pentru screeningul tumorilor secretante de catecolamine la copii.
Interpretarea rezultatelor
Valorile crescute ale acidului homovanilic se întâlnesc în următoarele cazuri:
- autism;
- neuroblastom;
- sindrom Costello;
- expunere la mangan;
- feocromocitom;
- ganglioblastom;
- ganglioneurom.
Valori scăzute ale acidului homovanilic nu prezintă o semnificație clinică. Însă, s-au observat valori scăzute ale acidului homovanilic în cazul pacienților care suferă de sindrom Horner.
Pregătirea pacientului pentru analiza acidului homovanilic
Este necesar ca înainte de această analiză pacientul să nu depună un efort fizic intens și să nu ia aspirină, piridoxină, disulfiram, cu cel puțin 48 de ore înaintea recoltării.
Cum se colectează urina
Este nevoie de urina recoltată pe parcursul a 24 de ore, cu excepția primei urine de dimineață. Urina se omogenizează prin agitare, se măsoară cantitatea de lichid și se reține din întreaga cantitate aproximativ 10 mililitri, într-un recipient special destinat probelor de urină.
În cazul copiilor, recoltarea este mai dificilă, de aceea determinarea se face dintr-un eşantion de urină spontană şi se raportează la valorile creatininei urinare.
Depozitarea urinei se face la o temperatură de 2-8 °C, de la recoltare şi până la prelucrarea efectivă. Dacă nu a fost respectată această cerință, proba de urină poate fi respinsă.
Simptomele afecțiunilor care necesită analiza acidului homovanilic
Tumorile precum feocromocitom sau neuroblastom se pot manifesta prin:
- inflamarea picioarelor;
- dureri în piept;
- tuse persistentă;
- inflamarea feței;
- slăbiciunea picioarelor;
- amorțeală;
- paralizie;
- pierdere în greutate.
Discută cu medicul dacă tu consideri că este nevoie de o asemenea investigație în cazul copilului tău. Pediatrul va solicita analiza acidului homovanilic, sau va asocia acest test cu altele pe care le consideră necesare.