Alegerea inspirată a paharului de vin și utilizarea corectă a acestuia influențează întreaga experiență a degustării. Vezi cele mai importante secrete ale degustătorilor de vin, astfel încât să te bucuri pe deplin de aromele, nuanțele și textura sortimentului ales. Ne revedem la finalul acestui articol pentru cele mai importante concluzii:
Alegerea corectă a paharului de vin
Fiecare tip de vin are caracteristici unice și necesită un anumit tip de pahar pentru a-i evidenția calitățile. De exemplu, vinurile roșii sunt servite de obicei în pahare cu o cupă rotundă și largă, ce permite aerarea băuturii și dezvoltarea aromei. Acest design permite și o mai bună apreciere a nuanței. Pe de altă parte, vinurile rose trebuie servite în pahare ce au o cupă cu un diametru mai mic, ce accentuează aciditatea și menține răcoarea vinului. Descoperă sortimentul de vin rose Jidvei Mysterium, 0.75L.
Cele mai bune pahare de vin sunt fabricate din sticlă sau cristal transparent, pentru a permite observarea culorii vinului. Cristalul este preferat de multe ori, datorită fineții și clarității sale. Îți recomandăm să eviți paharele fabricate din alte materiale, cum ar fi plasticul sau metalul, deoarece acestea pot influența gustul vinului.
Paharul de vin ar trebui să aibă o cupă suficient de mare pentru a permite vinului să își dezvolte progresiv aromele. De asemenea, această caracteristică a paharului îți permite să te bucuri de cromatica sortimentului degustat. Mai mult decât atât, zona superioară a gurii paharului trebuie să fie mai îngustă decât partea inferioară, pentru a concentra aromele și a le dirija spre vârful nasul.
Poziționarea paharului în mână
O priză corectă pe suprafața unui pahar de vin ajută la menținerea temperaturii optime a acestei băuturi alcoolice, precum și la păstrarea aromei sale. Află mai multe despre cum se tine corect paharul de vin:
Ia de fiecare dată paharul de piciorului său, nicidecum de cupa acestuia. Acest sfat este unul cât se poate de practic, deoarece previne încălzirea vinului. În plus, prin realizarea unei astfel de prize, poți observa mult mai bine nuanțele sortimentului degustat, iar vinul își va păstra aroma așa cum a fost concepută de producător.
Paharul de vin trebuie ținut cu delicatețe, dar și cu o anumită siguranță. Este important să se găsească un echilibru optim pentru priza necesară degustării, astfel încât să nu strângi prea tare piciorul paharului, ceea ce ar putea duce la crăparea sa. De asemenea, este recomandat să nu îl ții nici cu prea multă lejeritate, pentru că riști astfel să îl scapi din mână.
Atunci când deguști un pahar de vin, nu doar poziția mâinii este importantă, ci și poziția întregului corp. Este recomandat să îți menții spatele drept, cu umerii relaxați, pentru a evita vărsarea vinului. De asemenea, este ideal să poziționezi mâna ce ține paharul la nivelul taliei, atunci când nu servești vinul, pentru a evita mișcările bruște care pot duce la vărsarea acestuia.
În funcție de mărimea paharului de vin și a piciorului său, numărul degetelor necesare pentru realizarea prizei poate varia. În general, este recomandat să ții paharul cu degetul mare și arătătorul, în timp ce restul degetelor rămân relaxate. Această poziționare asigură un echilibru optim al paharului în mână și permite o rotație ușoară a acestuia.
Mișcarea vinului în pahar
Mișcarea vinului în pahar este esențială în timpul degustării, deoarece permite eliberarea aromelor complexe ale sortimentului servit. Rotația paharului într-un mod delicat și controlat este primul pas în această mișcare elegantă.
Pentru a roti paharul într-un mod adecvat, utilizează încheietura mâinii într-un mod subtil și evită mișcările bruște, ce ar putea cauza vărsarea băuturii. Mișcarea trebuie să fie fluidă și să permită vinului să realizeze mișcări circulare pe suprafața interioară a cupei, astfel încât să elibereze aromele într-un mod uniform.
Procesul de eliberare a compușilor aromatici din vin, în urma acestei rotații specifice a paharului, poartă denumirea de aerare. Această etapă determină îmbunătățirea experienței degustării. Aromele complexe și subtile ale vinului pot fi mai bine resimțite atunci când acestea sunt eliberate uniform, în timpul mișcării vinului în pahar.
După ce vinul a fost rotit în pahar, este important să observi culoarea și claritatea sa. Aceste aspecte pot oferi indicii despre soiul strugurilor, vârsta vinului și posibilele erori din cadrul procesului de producție / maturare. De exemplu, un rose tânăr ar putea avea o culoare mai strălucitoare, precum și un nivel al clarității mai ridicat. Cumpără vinuri rose de pe Nitelashop.ro și pune în practică aceste sfaturi, pentru a te bucura pe deplin de calitatea sortimentelor alese!
Ultimul pas este, desigur, degustarea vinului. După ce aromelor li s-a permis să se elibereze în interiorul paharului, iar aspectul vinului a fost analizat cu atenție, servește la final sortimentul pentru a experimenta pe deplin aromele oferite, aciditatea și textura sa. Servește guri mici și permite-i băuturii să își dezvolte aromele în interiorul cavității bucale. Indiferent de sortimentul servit, consumă responsabil această băutură alcoolică!
Alegerea corectă a paharului de vin, poziționarea acestuia în mână și mișcările de rotație specifice sunt esențiale pentru a savura vinul într-un mod corect. La final, este important să reții faptul că fiecare detaliu contează la fel de mult, pentru a amplifica experiența degustării, astfel încât să poți aprecia pe deplin calitatea vinului ales!