Munca pe șantier presupune multe pericole, iar cea mai bună metodă de a le evita este să respecți condițiile și normele specifice de lucru. Iată care sunt cele mai importante reguli peste care nu trebuie să treci atunci când vine vorba de munca în șantier și cum poți face ca aceasta să decurgă cât mai bine.
1. Realizează instructajul de protecția muncii
Instructajul de protecția muncii presupune explicarea pericolelor și prezentarea situațiilor care pot conduce la accidente de muncă. Tot aici poți include și prezentarea utilajelor profesioniștilor angajați pentru a lucra cu acestea, deoarece vei avea nevoie de oameni care să cunoască în detaliu modul de lucru al acestora.
Astfel, fie că ai nevoie de un operator pentru concasoare cu con pentru santiere, fie de un operator pentru buldoexcavator, încărcător sau motostivuitor, va trebui să realizezi instructajul pentru a fi sigur că regulile de lucru sunt explicate.
2. Lucrează cu utilaje și dispozitive de calitate
Utilajele pe care le alegi pentru a realiza lucrările de șantier vor influența procesele de muncă și rezultatele obținute. Un utilaj de calitate, nou și mai ales potrivit pentru dimensiunea proiectelor, te va ajuta să eficientizezi timpul de lucru și să realizezi lucrările, fără a mai fi nevoie să pierzi timp și bani.
3. Alege oamenii potriviți pentru lucrări
Este recomandat să alegi specialiști cu care să lucrezi, profesioniști, pentru că astfel preîntâmpini problemele ce pot apărea pe șantier, din cauza lipsei de experiență. Uneori lipsa cunoașterii modului de lucru al utilajelor poate conduce la accidentări pe care le poți preveni prin selecția personalului.
Dacă angajezi necalificați trebuie să te asiguri că ai specialiști care îi instruiesc și supraveghează la început.
4. Folosește întotdeauna echipamente de protecție
Echipamentele de protecție ajută atât la limitarea accidentărilor, cât și la protejarea persoanelor de situații potențial periculoase. Căștile, vizierele, salopetele, bocancii și mănușile de protecție sunt de mare ajutor în toate lucrările de șantier.
5. Nu începe lucrările fără avize
Chiar dacă documentația este verificată de comisia care se ocupă de autorizare, este recomandat să nu începi lucrările până când activitățile nu sunt efectiv autorizate.
6. Verifică periodic starea utilajelor
Verificarea utilajelor și asigurarea mentenanței înseamnă prelungirea duratei de viață a acestora, drept pentru care ar trebui să ai în vedere acest aspect. Realizează periodic aceste verificări și vei vedea că vei face economii destul de mari, în timp ce te bucuri de asemenea și de funcționalitate.
7. Depozitează corect utilajele și materialele
Pe un șantier poate fi destul de greu să organizezi lucrurile, însă dacă iei în calcul fiecare etapă de lucru, îți va fi mai ușor să te descurci.
Primul lucru la care trebuie să te gândești este să protejezi utilajele și materialele, deoarece acestea sunt cele mai importante investiții. Construiește așadar un spațiu în care să le poți depozita, ferindu-le astfel de intemperii sau alte pericole.
8. Nu face compromisuri de niciun fel
Dacă ai rămas fără materiale sau dacă îți lipsește un produs este recomandat să nu folosești un altul, fără a discuta înainte cu dirigintele de șantier. De asemenea, nu arma cu bare de oțel mai puține sau mai multe și nici nu schimba rețetele de realizare a materialelor.
Chiar dacă crezi că știi anumite lucruri, este recomandat să te sfătuiești înainte și cu alți specialiști, pentru a te asigura că deciziile tale sunt bune.
9. Respectă cerințele din proiectul tehnic
Proiectul tehnic reprezintă de fapt îndrumarul lucrărilor de construcții pe care le realizezi. Pentru a fi sigur că rezultatul final va fi sigur și durabil, respectă întocmai recomandările făcute de către inginerul proiectant în proiectul tehnic.
10. Execută întotdeauna recepția lucrărilor, după fiecare etapă
Pentru a te asigura că lucrările sunt pe placul beneficiarilor și că aceștia sunt la curent cu etapele de lucru, este recomandat să realizezi procesul-verbal de recepție a lucrărilor după fiecare etapă de construire.
Lucrările de șantier necesită ordine, organizare și o grijă sporită la aspectele care țin de siguranță. Alege să lucrezi cu oameni pregătiți și cu utilaje potrivite, iar proiectele vor fi realizate sigur și eficient, cu respectarea termenelor de lucru specificate în contract.