Pentru mulți dintre noi, Coca-Cola a fost un vis, promisiunea ”Vestului”. Poate și din acest motiv compania a fost căutată de potențialii angajați. A contat, bineînțeles, și salariul, mai ”occidental” decât altele. Dar cât de occidental, totuși?
Cele mai recente date arată că un angajat al îmbuteliatorului Coca-Cola HBC în România, liderul pieţei de băuturi răcoritoare, a avut în 2020 un salariu mediu net de 6.675 de lei (circa 1.300 euro), plus 1,6% faţă de 2019.
Cheltuielile companiei cu salariile, pentru un număr mediu de 1.470 de angajaţi, au fost de peste 200 de milioane de lei. Astfel, Coca-Cola HBC România are cele mai mari cheltuieli cu salariile din industria alimentară şi a băuturilor, un sector evaluat la 60 de miliarde de lei. Totodată, se află pe locul 100 în topul companiilor din România cu cele mai mari cheltuieli salariale din România.
Conform informaţiilor făcute publice de reprezentanţii companiei, angajaţii mai au şi beneficii precum asigurare medicală, bonuri de masă, program flexibil, posibilitatea de a lucra de acasă o zi pe săptămână, o zi liberă de ziua de naştere, vineri cu program scurt, abonament la Bookster sau posibilitatea de a cumpăra acţiuni ale firmei.
Productivitatea angajaţilor Coca-Cola (calculată ca raport între cifra de afaceri şi numărul mediu de salariaţi) a ajuns anul trecut la 1,5 milioane de lei, de patru ori mai mare faţă de productivitatea medie a unei companii din România. Aceasta a crescut şi datorită faptului că numărul de angajaţi ai îmbuteliatorului local al Coca-Cola s-a redus la jumătate faţă de anul 2005, când avea peste 3.000 de oameni, relatează Ziarul Financiar.
Coca-Cola HBC România este cel mai mare jucător din industria locală a băuturilor după cifra de afaceri, iar în 2020 compania a avut o cifră de afaceri de 2,43 mld. lei, în scădere cu 11% faţă de 2019, şi un profit net de 335 mil. lei, în scădere cu 14% faţă de anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe.
Coca-Cola HBC România nu este însă cel mai mare angajator din industria băuturilor, poziţie pe care se află compania Romaqua Group (Borsec), cu peste 2.200 de angajaţi.
În România, Coca-Cola HBC deţine trei fabrici – una în Timişoara, una în Ploieşti şi una în satul Poiana Negri, la 15 kilometri de Vatra Dornei.
Compania are în portfoliu mărcile de suc Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, de ceai Fuzetea, de apă Smart Water şi de ape minerale naturale Dorna şi Poiana Negri. De asemenea, a adus anul trecut pe piaţa locală brandul Costa Coffee şi a început să distribuie şi băuturi alcoolice de la branduri de băuturi spirtoase premium, precum whiskey de la Macallan, Highland Park, Naked Grouse, The Famous Grouse şi Wild Turkey, gin de la Bulldog şi Bickens, dar şi Skyy Vodka, Brugal Rum, Gin şi Espolon Tequila, potrivit reprezentanţilor companiei.
Topul companiilor IT care plătesc cele mai mari salarii
Salarii mari sunt, de ceva vreme, și în sectorul IT sau mai degrabă aici. E unul dintre puținele sectoare unde salariile au crescut și în pandemie. În topul companiilor IT care plătesc cele mai mari salarii se află Adswizz, Systematic Development Center şi Adobe, care îşi plătesc angajaţii, în medie, cu câte 2.500- 3.000 de euro net pe lună.
Venitul mediu în rândul companiilor IT care plătesc cele mai mari salarii medii porneşte de la 9.000 de lei net, nivel de 2,6 ori mai mare decât salariul mediu pe economie.
Adswizz, o companie specializată în livrarea de programmatic advertising către serviciile audio digitale, care avea un număr mediu de 173 de angajaţi în 2020, este firma IT care oferă cele mai mari salarii medii din România: de peste 15.500 de lei net/ lună (3.100 de euro net). Adswizz a fost preluată în 2018 de către gigantul american Pandora, una dintre cele mai mari platforme de streaming din lume, într-o tranzacţie evaluată la 145 milioane de dolari.
Pe locul doi în topul companiilor IT care oferă cele mai mari salarii medii se află Systematic Development Center, o firmă daneză producătoare de software cu 133 de salariaţi în România, care lucrează la proiecte în domenii precum educaţie, sănătate sau apărare. În 2020, salariul mediu net din cadrul Systematic Development Center a fost de peste 13.700 de lei net, arată sursa mai sus citată.
Topul companiilor care au avut cele mai mari cheltuieli cu salariile în România, anul trecut
OMV Petrom şi CFR SA plătesc salarii de 1,6 miliarde de lei anual, Automobile Dacia are cheluieli cu salariile de peste 1,4 miliarde de lei, iar Romsilva şi Complexul Energetic Oltenia au cheltuieli de personal de peste 1 miliard de lei pe an, arată informaţiile de la Registrul Comerţului.
Primele 100 de companii cu cele mai mari cheltuieli de personal au plătit în 2020 salarii în valoare totală cuprinsă între 200 de milioane şi 1,6 miliarde de lei, suma incluzând şi taxele şi impozitele plătite la bugetul de stat. În clasament intră doar companiile care şi-au depus bilanţurile pentru anul 2020 la Ministerul de Finanţe până la data de 2 august 2020.
Dedeman, retailerul de bricolaj deţinut de fraţii Pavăl din Bacău, este firma antreprenorială românească care a cheltuit cea mai mare sumă pentru salariile angajaţilor: 990 de milioane de lei a fost valorea cheltuielilor de personal în 2020 pentru Dedeman, companie care are peste 11.300 de angajaţi.
În top 10 instituţii care au cele mai mari bugete de salarii se află şi Banca Transilvania, care, pentru cei peste 8.000 de angajaţi, a alocat un buget de salarii de 965 de milioane de lei în 2020.
De menționat e că 14 dintre companiile care plătesc cele mai mari sume pentru salariile angajaţilor au peste 10.000 de angajaţi; Poşta Română este cel mai mare angajator (cu peste 23.000 de angajaţi) şi se află pe locul 7 în topul celor mari companii în funcţie de cheluielile cu personalul (980 de milioane de lei în 2020 au fost costurile totale de personal ale Poştei).
Peste 10.000 de angajaţi mai au şi CFR SA (transport feroviar), Profi Rom Food (retail alimentar), Romsilva (silvicultură), Automobile Dacia (producţia de autovehicule), Kaufland (retail alimentar), RCS & RDS (cablu), Complexul Energetic Oltenia (energie electrică), CFR Călători (transport feroviar), Dedeman (retail bricolaj), STB (transport public în Bucureşti), Mega Image (retail alimentar), OMV Petrom (petrol şi gaze) şi Carrefour (retail alimentar).
Un număr de 56 de companii din top 100 din acest clasament au făcut noi angajări în 2020 faţă de 2019 şi au creat aproape 25.000 de noi locuri de muncă. Dacă ești în căutarea uni job, poți găsi locurile de muncă disponibile în Iași pe jobradar24, la fel și pe cele vacante în alte orașe ale țării, pentru că și în prezent se fac angajări.
În total, companiile care au cele mai mari 100 de bugete de salarii din economie au împreună peste 500.000 de angajaţi, reprezentând 10% din forţa de muncă totală din economie.
Acestea au bugete totale de salarii de 45 de miliarde de lei în 2020, reprezentând 10% din masa salarială totală din economie în 2020.