Există multe motive pentru care dorești să îți confecționezi haine. Fie ești interesată de designul vestimentar ori ai în minte anumite articole pe care vrei să le faci pentru tine, fie, pur și simplu, trebuie să modifici piese pe care le ai deja și nu vrei să apelezi la serviciile oferite de croitori.
În acest sens, este extrem de avantajos să ai ceva cunoștințe în domeniu și să știi cum se coase o haină de la zero. Nu trebuie să ai studii în ale croitoriei pentru a-ți crea propria îmbrăcăminte, ci este suficient să urmezi câțiva pași.
Iată tot ce trebuie să știi pentru a-ți crea sau modifica propriile haine:
1. Învață elementele de bază
Pentru început, este necesar să afli care sunt instrumentele de care vei avea nevoie pentru cusut, pentru confecționarea modelelor și pentru măsurarea tiparelor. Chiar dacă la început va fi dificil să le folosești, cu cât vei practica mai mult, cu atât îți va fi mai ușor.
Pe lângă achiziționarea unei mașini de cusut, în cazul în care nu ai deja una, este indicat să investești într-un fier de călcat de calitate superioară, cu ajutorul căruia să calci țesăturile.
De asemenea, vei avea nevoie de diferite tipuri de foarfece, linii gradate, ace de gămălie și de cusut, ațe, ruletă și, bineînțeles, diverse elemente decorative. Astfel, poți să vezi aici oferta pentru seturi de capse, nasturi sau alte accesorii de croitorie care ți-ar putea fi utile pentru a personaliza articolele vestimentare create.
Chiar dacă ai foarte multe idei, este recomandat să începi cu modele simple, precum fustele, căci acestea sunt foarte ușor de realizat și nu te vei supăra pentru că nu îți ies de la prima încercare.
2. Alege un model
Schițează un model pentru piesa vestimentară pe care dorești să o creezi, ținând cont de măsurătorile tale. Poți folosi un articol vestimentar similar ca ghid pentru proiectarea modelului dorit. În mediul online există o mulțime de tipare după care te poți inspira.
Materialul ales trebuie să fie călcat foarte bine, pentru că pe el vei fixa tiparul ales, apoi vei tăia țesătura după model.
3. Coase cu atenție hainele
Tot ceea ce îți rămâne de făcut este să coși bucățile de material. Această operațiune îți va lua mai mult timp, așa că încearcă să nu-ți pierzi răbdarea pe măsură ce lucrezi. Trebuie să folosești corect mașina de cusut și să alegi acul și ața potrivite pentru țesătura pe care o coși.
Dacă îți dorești ceva mai mult, poți încerca să realizezi cusături handmade, mai ales pentru tivuri, căci, în ziua de astăzi, acestea sunt deosebit de apreciate.
De îndată ce ai finalizat tot ceea ce presupune coaserea piesei vestimentare, tot ceea ce îți mai rămâne de făcut este să o personalizezi, cu ajutorul nasturilor, al capselor, al fermoarelor sau al elasticelor.
4. Realizează tipare pentru fiecare tip de articol vestimentar
Deoarece fiecare articol de îmbrăcăminte este diferit, există câteva detalii care te vor ajuta să creezi hainele dorite, iar rezultatul să fie o reușită.
- Există numeroase modele de fuste dintre care poți alege, însă cea mai simplă este cea dreaptă, iar pentru realizarea ei nu vei avea nevoie decât de material și de o bandă elastică. Aceasta poate fi realizată în aproximativ o oră. Tot ceea ce trebuie să faci este să realizezi cusăturile laterale, în față și în spate, să îi adaugi un fermoar sau un alt sistem de închidere, să atașezi banda în talie și să finisezi tivul.
- Pantalonii sunt o piesă vestimentară foarte versatilă și pot fi confecționați din aproape orice material De îndată ce vei căpăta puțină îndemânare, vei putea realiza diverse modele, personalizate după placul tău.
- Jachetele și paltoanele sunt printre cele mai complicate piese vestimentare pe care le-ai putea realiza, de aceea ele necesită multă pricepere, căci au buzunare, diverși nasturi și o mulțime de alte piese de modelare.
Așadar, dacă ești pasionată de acest domeniu, cu cât vei încerca să realizezi mai multe piese, cu atât vei reuși să devii tot mai pricepută și vei investi în diverse accesorii de croitorie cu ajutorul cărora vei putea să-ți personalizezi ținutele sau, de ce nu, să îți dezvolți propria afacere.