Indiferent dacă, pur și simplu, ai găsit un job home-based sau pandemia de coronavirus încă te constrânge să muncești de la domiciliu, totul depinde de tine dacă această experiență îți va aduce beneficii și avantaje de care vei putea profita sau o vei percepe ca fiind o activitate extrem de neplăcută, de care abia aștepți să scapi, pentru a te întoarce în mediul de lucru tradițional.
Oricât de banal ar suna, important este să vezi mereu jumătatea plină a paharului. Dar, pentru a reuși să faci acest lucru, este nevoie să te asiguri că ai toate condițiile necesare pentru a-ți putea desfășura activitatea în mod corespunzător.
Iată 5 lucruri pe care să NU le faci ca să muncești eficient de acasă!
- Nu fi haotic
Fără disciplină, nu vei putea să te organizezi în mod corespunzător acasă. Tocmai de aceea, este esențial să existe o rutină zilnică, pe care să o respecți, chiar și atunci când nu ai un program de lucru fix. Dacă te trezești fără ca alarma să sune, muncești câteva ore în pijama, îți faci duș spre ora prânzului sau faci pauze constant, pentru a le răspunde prietenilor pe WhatsApp, un astfel de stil de viață, cu timpul, nu va face altceva decât să-ți dăuneze.
În cazul în care dădeai mai mult randament la birou, acest lucru se întâmpla doar pentru că știai că ești obligat să ții cont de anumite reguli. Asta nu înseamnă că acasă situația trebuie să se schimbe, ci doar că nu mai există cineva care să te supravegheze ca înainte. Prin urmare, ești singurul responsabil de ceea ce faci cu timpul tău.
- Amenajează-ți un spațiu de lucru
Probabil că, inițial, această recomandare nu ți se va părea originală, dar află că sunt mulți aceia care își încep ziua de muncă în bucătărie și o încheie pe canapea, în speranța că vor evita, astfel, durerile de spate. În situația în care te numeri printre norocoșii care au înțeles importanța unui spațiu de lucru amenajat în propria locuință, este totul în regulă.
În caz contrar, este normal să te plângi de condițiile pe care le implică un job remote. Un ambient plăcut și un scaun corespunzător sunt esențiale pentru a avea parte de confort, la fel ca și un sistem potrivit de iluminat. Dacă ții la sănătatea ochilor tăi, vezi aici care lampă este cea mai potrivită pentru biroul unde petreci o mare parte din zi.
- Nu începe să muncești imediat ce te-ai trezit și nu termina lucrul înainte de a merge la culcare
Fără pauze de respiro, vei avea senzația că în viața ta nu mai există nimic altceva în afară de laptop și că aceasta este condiționată în totalitate de job. Fii conștiincios, dar fără a exagera.
Bea-ți cafeaua în liniște, alege o rețetă pentru micul dejun care să îți dea energie și ieși cu prietenii seara sau mergi la sală. În lipsa unor astfel de momente, care îți sunt absolut necesare pentru a te detașa de task-urile pe care trebuie să le rezolvi, vei sfârși prin a fi complet epuizat și incapabil să te dedici altor activități.
- Nu mânca în fața laptopului
Dacă pui prea mult accentul pe productivitate și pornești de la ideea că, oricum, nu mai sunt prezenți colegii cu care să iei o pauză pentru a merge la masă, este posibil să începi să subestimezi importanța prânzului. Bineînțeles, nu trebui să ți se spună că nu este bine să ronțăi snacks-uri pe parcursul întregii zile, deoarece, cu siguranță, știi deja acest lucru.
Însă, trebuie să ai în vedere și faptul că nu e cazul să pui pe planul doi alimentația. Da, orientarea către rezultate și randamentul sunt importante, dar același lucru se poate spune și despre dieta ta. Așadar, acordă-ți jumătate de oră în care să prepari o salată și nu mânca pe fugă ceea ce ai la îndemână, doar pentru că vrei să fii eficient și să răspunzi cât mai repede la toate mail-urile primite.
- Nu îți programa întâlnirile la mijlocul zilei
Indiferent dacă trebuie să mergi la medic, să te vezi cu un prieten sau să ieși la cumpărături, este de preferat să faci aceste lucruri dimineața sau seara. Ți s-a întâmplat vreodată să ai senzația că ai pierdut o mulțime de timp doar pentru că aveai o întâlnire programată la ora prânzului? Ei bine, asta se va întâmpla și dacă planifici alte activități la mijlocul zilei și vrei să rezolvi task-urile de la job în două etape diferite. În plus, riști să-ți pierzi puterea de concentrare și să dai mai puțin randament.
Odată ce ai pus în aplicare aceste sugestii, nu îți mai rămâne decât să profiți de avantajele pe care ți le aduce munca remote. În fond, nu uita că, atât timp cât ai condițiile necesare pentru a lucra, poți lua laptopul oriunde cu tine!
