Sudarea TIG-WIG este un procedeu folosit adesea de sudorii profesioniști, datorită preciziei și durabilității. Aparatele de sudură TIG folosesc electrozi neconsumabili și pot fi utilizate pentru majoritatea materialelor, în orice poziție de sudură. Iată în continuare ce trebuie să știi despre acest tip de sudură prin topire.
Principalele aspecte despre sudura TIG
Indiferent de procedeul de sudură utilizat de tine, asigură-te că ai toate echipamentele necesare pentru a suda ca un profesionist. Când nu ai acces la o priză de curent electric, optează pentru un generator sudură diesel și finalizează-ți proiectele în condiții optime.
Generatoarele de sudură diesel sunt performante, potrivite pentru puteri trifazate de până la 16 kWA și curenți de sudare de până la 400 A. Mai mult, pot fi pornite la cheie și beneficiază de un sistem de răcire cu apă. Sunt echipate cu o carcasă insonorizată, pentru protecție suplimentară și reducerea nivelului de zgomot, însă sunt mai grele și costul poate fi mai ridicat.
Pe lângă generator, ai nevoie de un aparat de sudură profesional, ales în funcție de materialele cu care lucrezi cel mai des și de specificațiile tehnice ale acestuia. Află care sunt cinci dintre principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști despre sudura TIG și decide dacă este potrivită sau nu pentru tine.
- Aplicații pentru sudura TIG-WIG
Sudura TIG poate fi folosită pentru îmbinarea materialelor precum aluminiu, cupru, nichel, titan și aliajele acestora, chiar și inox, aur sau diferite tipuri de oțel. Cu ajutorul aparatelor TIG-WIG se pot realiza suduri curate, estetice, iar materialele lipite pot avea grosimi foarte mici, de numai câțiva milimetri.
- Electrozi neconsumabili
Pentru acest tip de sudură se folosesc electrozi neconsumabili de tungsten/wolfram (TIG – Tungsten Inert Gas; WIG – Wolfram Inert Gas). Aceștia nu țin loc de material de adaos, iar din acest motiv se uzează mai greu. Electrozii din tungsten pur au un cost redus, însă pot fi utilizați doar cu intensități reduse de curent. În schimb, pentru intensități mai mari, pot fi folosiți electrozii de ceriu sau din aliaje de tungsten (cu zirconiu sau toriu).
- Torța cu suport pentru electrozi
În cazul sudurii TIG, arcul electric este menținut între electrodul neconsumabil și piesa de prelucrat, într-o atmosferă de gaz protector. Torța de suport are rolul de a furniza energie electrică și un flux de gaz inert. De asemenea, pentru a împiedica supraîncălzirea torței, se folosește o unitate de răcire cu apă, ceea ce permite sudarea la intensități mai mari ale curentului electric.
- Baghete pentru sudura TIG
Sudarea TIG-WIG se poate realiza fie prin topirea materialului de bază, fie prin adăugarea unei baghete de sudură. Aceasta trebuie să fie dintr-un material asemănător cu piesa de sudat și poate conține elemente precum aditivi dezoxidanți, pentru îmbunătățirea zonei topite.
- Gaze de protecție
Cel mai des utilizat în sudarea TIG este argonul, datorită prețului accesibil și numeroaselor aplicații la care poate fi folosit. De asemenea, se poate utiliza heliu (pentru materiale cu conductivitate termică ridicată) sau un amestec de argon și heliu. Fluxul de gaz inert protector are rolul de a înlocui aerul din zona bazinului de sudură și a electrodului neconsumabil, pentru a împiedica oxigenul sau apa să contamineze sudura.
De asemenea, utilizează întotdeauna echipament de protecție adecvat: mască de sudură, mănuși, șorț, cotiere, jambiere ș.a. Asigură cele mai bune condiții de lucru și achiziționează aparate de sudură și generatoare profesionale, potrivite pentru proiectele tale.