Literatura de specialitate semnalează existența a numeroase afecțiuni de piele. Gravitatea acestora şi impactul asupra organismului uman sunt variabile, de la patologii mai puțin grave și tratabile, la altele care necesită diagnostic în faza incipientă pentru a obţine vindecarea, iar unele sunt cronice şi necesită management pe termen lung. Bolile de piele au simptome uneori asemănătoare, tocmai de aceea este important ca afecțiunea să fie diagnosticată de medicul specialist dermatolog, în urma unor evaluări specific clinice şi paraclinice. În acest articol trecem în revistă cele mai frecvente boli de piele care se manifestă prin iritații și eczeme.
Semne și simptome ale afecțiunilor de piele
Nu orice iritație care apare la nivelul pielii este un semn de boală. Clinic se vor observa modificări primare de tipul:
- Macule (pete sub 1 cm);
- Plăci (pete peste 1 cm);
- Papule (mici umflaturi sub 1 cm);
- Noduli (papule mai mare de 1.5 cm);
- Vezicule (cavităţi cu lichid sub 1 cm);
- Bule (cavităţi cu lichid peste 1 cm);
- Pustule (cavităţi cu lichid purulent, sub 1 cm).
Modificările secundare pot fi:
- Cruste (cojiţe gălbui);
- Scuame (cojiţe albicioase);
- Fisuri;
- Excoriaţie (injurie la nivelul epidermului);
- Eroziune (pierdere a epidermului);
- Ulceraţie (defect mai profund care poate atinge şi dermul şi hipodermul);
- Lichenificare (îngroşare a pielii);
- Atrofie (subţiere a pielii, epidermală sau dermală);
- Cicatrice (îngrosare a pielii, dermală, prin producere de ţesut fibros).
Cauzele afecțiunilor de piele
Bolile de piele pot avea numeroase cauze:
- agenți patogeni: virusuri, bacterii, ciuperci, paraziți;
- boli autoimune;
- predispoziţie genetică;
- factori externi iritativi sau alergici;
- boli sistemice cu afectare cutanată: boli reumatologice, dezechilibre hormonale, afecțiuni renale, afecţiuni hepatice, hematologice, neurologice, boli metabolice, etc;
- cancere.
Boli de piele care se manifestă prin iritații și eczeme
Iată care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni de piele care au ca simptome iritații și eczeme:
- acneea: este una dintre cele mai frecvente boli de piele, nu este specifică doar adolescenților. Acneea se manifestă prin leziuni inflamatorii (papule, pustule, noduli), leziuni retenţionale (puncte negre şi puncte albe) şi leziuni reziduale (pete, cicatrici) care apar nu numai la nivelul feței, dar și pe spate, pe umeri, pe gât, sau pe piept. Acneea trebuie tratată, pentru că, în lipsa tratamentului adecvat, există riscul de a lăsa cicatrici şi pentru că are un puternic impact emoţional asupra pacientului. Acneea se tratează topic (local) sau sistemic (pastile).
- psoriazis: este o boală autoimună. Se manifestă prin iritații, pete îngroșate, albicioase, care pot să provoace mâncărimi, sau nu. Există mai multe tipuri de psoriazis: vulgar, gutat, pustulos, eritrodermic, palmo-plantar, unghial, etc.
- eczema de contact iritativă: este o boală care se manifestă prin iritații, inflamații, înroșirea pielii. Eczema nu este contagioasă, este cauzată de contactul cu substanţe agresive: detergenți, săpunuri, fibre sintetice, substanţe dezinfectante. În cazul eczemei există riscul apariției unor infecții la nivelul pielii.
- dermatica de contact alergică: este o erupție cutanată, apare pe un fond alergic. Poate fi cauzată de alergii sau de contactul cu substanțele iritante (pesticide, detergenți). Se poate manifesta prin umflături, inflamații, cruste.
- dermatita seboreică: este o erupție cutanată care se manifestă la copii sau adulți. Această afecțiune produce iritații roșietice, cu scuame gălbui, pruriginoase (care mănâncă), care afectează scalpul, fruntea, sprâncenele, şanţurile nazogeniene, pavilioanele urechii, decolteul.
- urticaria: apare sub forma unor umflături roșii, care dispar în câteva ore (sub 24 ore). Urticaria poate fi cauzată de infecţii, consum de medicamente, consum de alimente (cel mai adesea ouă, fructe, alune, medicamente), de boli autoimune sau poate fi idiopatică (fără cauză identificată).
Cum se tratează iritațiile la nivelul pielii
Fiecare afecțiune de piele se tratează în mod diferit. Medicul dermatolog este cel care prescrie medicamentul adecvat. Unele iritații de piele apar brusc și dispar foarte repede, altele se manifestă în timp și durează. Iritațiile apar pe brațe, picioare, trunchi. Îngrijirea constă în:
- aplicarea de tratamente locale (creme, unguente, loţiuni);
- tratamente sistemice (pastile, injecţii);
- fototerapie (expunere la UV);
- terapie laser;
- excizii chirurgicale;
- evitarea traumatizării leziunii (se reduce astfel riscul de infecție).
Cum se previn inflamațiile și eczemele de piele
- Folosește săpunuri fără parfum;
- Evită parfumurile și detergenții parfumați;
- Evită produsele cosmetice sau de îngrijire care pot provoca iritații și eczeme;
- Poartă haine largi și din bumbac;
- Evită hainele aspre, fiindcă acestea provoacă mâncărime;
- Evită schimbările bruște de temperatură;
- Redu stresul cotidian;
- Autoevaluare periodică;
- Utilizează produse de îngrijire a pielii care reduc iritarea.
Este esențial ca pielea să fie îngrijită constant. Este nevoie de îngrijire zilnică și de hidratare, cu produse care să fie adecvate tipului tău de piele. Consultă dermatologul, mai ales dacă constați schimbări la nivelul pielii.
