E greu să adormi atunci când un robinet – probabil cel de la bucătărie – picură obsesiv. La fel de neplăcut este și atunci când te lupți cu o chiuvetă “neascultătoare”. Să nu mai vorbim de faptul că o astfel de scurgere contribuie enorm la factură. Un singur robinet poate consuma până la 1.000 de litri de apă pe an. Poate că ai, uneori, tendința de a trece cu vederea unele dintre cele mai importante lucruri din casă: țevile! Ce ar trebui să faci atunci când ai o defecțiune la conducta de canalizare?
Iată, în continuare, trei lucruri pe care poți să le faci înainte să vină instalatorul:
- Verifică pas cu pas
Întreținerea de rutină este foarte simplu de făcut. Dar atunci când vrei să verifici dacă există vreo defecțiune și unde este aceasta localizată, trebuie să faci, în primul rând, o inspecție completă. Chiar dacă folosești zilnic chiuvetele, este posibil să nu dai importanță problemelor minore. De aceea, este bine să faci un astfel de control.
Aruncă o privire la instalația sanitară. Examinează toate țevile care sunt la vedere, inclusiv pe cele de sub chiuvetă și din spatele rezervoarelor de toaletă, pentru eventuale semne de umezeală. Într-o zi umedă, este normal ca o conductă de metal să facă condens, așa că verifică-le din nou când este mai rece în locuință. Fii atent și la urmele de rugină de pe armăturile din alamă sau cupru. Coroziunea apare mai rapid pe metalul umed, iar apa s-ar putea scurge prin legături.
Pornește robinetele chiuvetelor, dușurilor și căzilor pentru a monitoriza presiunea apei. O anumită variație este normală, dar toate ar trebui să aibă un flux constant. Atenție la cât de repede se scurge apa după această testare! Un drenaj lent ar putea duce la înfundarea chiuvetei. O țeavă de 1 țol ar fi potrivită.
După o inspecție amănunțită, ar fi bine să desfaci și să cureți și capetele de duș. Există riscul acumulării de sedimente.
Când problema se acutizează, este bine să apelezi la un instalator care va maximiza debitul, va curăța depunerile și va regla presiunea.
- Verifică garniturile
Atunci când detectezi o defecțiune la sistemul sanitar, este bine să știi câteva lucruri despre dinamica acestuia. Apa care intră în casa ta este sub presiune, pentru a putea trece prin conducte. Când oprești robinetul, șaibele de cauciuc sau silicon formează o garnitură etanșă, care împiedică apa să-și continue drumul prin conducte și să iasă din robinet.Cu timpul, acestea pot deveni rigide, se pot zgâria sau disloca, creând astfel acel țârâit enervant.
Dacă scurgerea a durat destul de mult timp, este posibil ca supapa să se fi uzat sau corodat si va fi nevoie de reparații mai complexe.
- Verifică presiunea
Dacă, atunci când deschizi robinetul, apa abia curge, înseamnă că are o presiune scăzută. Această situație poate să nu aibă legătură cu conductele din casa ta, ci cu alimentarea de la rețeaua principală. Se întâmplă destul de rar, dar o întrerupere vă poate reduce temporar debitul. O cauză frecventă este acumularea de sedimente pe țevi.
În concluzie, ești dator sistemului tău sanitar cu o mentenanță adecvată. Dar, în cazul în care ești depășit de situație, apelează la un instalator profesionist!