Amigdalele sunt două glande mici situate în spatele gâtului, de o parte și de alta a acestuia. Acestea au rol în imunitate, fiind responsabile de producerea de anticorpi și leucocite (celule albe). Deși acestea sunt țesuturi ale sistemului imun, se pot infecta, provocând amigdalită. Operația de îndepărtare a amigdalelor, care poartă denumirea de tonsilectomie sau amigdalectomie, este o procedură chirurgicală care se utilizează drept tratament pentru unele afecțiuni ale amigdalelor sau pentru rezolvarea problemelor de respirație. Însă aceasta are și o serie de contraindicații. Iată când este necesară îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor, când este contraindicată și ce presupune procedura.
Când se efectuează?
Înlăturarea amigdalelor palatine este indicată pentru tratamentul:
- Amigdalitei cronice, recurente – o inflamație a amigdalelor, asociate cu infecție (depozite de puroi pe suprafața acestora). Se consideră a fi recurentă atunci când a apărut de cel puțin trei ori în ultimii trei ani, de cel puțin cinci ori în ultimii doi ani sau de cel puțin șapte ori în ultimul an.
- Amigdalitei severe – atunci când amigdalita bacteriană nu răspunde la tratamentul cu antibiotice, poate fi recomandată tonsilectomia. De asemenea, aceasta poate fi singura soluție de tratament atunci când o colecție de puroi la nivelul amigdalelor nu poate fi tratată în alt mod, cum ar fi cu medicamente sau cu drenaj. Practic, tonsilectomia reprezintă ultima soluție de tratament în aceste cazuri.
- Amigdalelor mărite de volum asociate cu complicații – apnee în somn (sforăit și întreruperea respirației în timpul somnului), dificultăți de respirație.
- Altor afecțiuni mai rare ale amigdalelor – cancer amigdalian, sângerări recurente ale amigdalelor, respirație urât mirositoare din cauza acumulării de resturi în șanțurile de la nivelul amigdalelor.
Când este contraindicată?
Pe de altă parte, tonsilectomia are și o serie de contraindicații. Procedura nu poate fi efectuată la pacienții cu:
- Anemie
- Tulburări de coagulare a sângelui – cum ar fi hemofilia (boala caracterizată de sângerări necontrolate).
- Vârsta de sub trei ani
- Menstruație în desfășurare
- Infecții acute ale tractului respirator superior
- Boli sistemice cu control slab
- Leucemie
- Despicătură palatină
- Purpura
În urma consultației medicale și investigațiilor, se va stabili dacă tonsilectomia este indicată sau contraindicată.
Ce presupune procedura?
Îndepărtarea amigdalelor se efectuează sub anestezie generală, deci pacientul nu va simți nicio durere și nu va fi conștient pe durata procedurii.
Tonsilectomia poate fi realizată prin mai multe tehnici. Medicul poate utiliza bisturiul pentru a tăia amigdalele, ceea ce reprezintă o tehnică chirurgicală clasică. Altă metodă care poate fi utilizată este cauterizarea – distrugerea țesutului prin ardere. Ultrasunetele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a îndepărta amigdalele. Indiferent de tehnica utilizată, procedura este rapidă. Aceasta durează în jur de jumătate de oră. De obicei, după procedură, pacientul poate pleca acasă în aceeași zi.
După procedură pacientul se poate confrunta cu dureri de urechi, senzație de obstrucție în gât, inflamația limbii sau gâtului, dureri de maxilar sau în gât, febră ușoară, greață, vărsături și respirație urât mirositoare. Acestea sunt normale după o tonsilectomie și se țin sub control cu medicamentele prescrise de medic. De asemenea, este important ca pacientul să se hidrateze optim și să consume alimente sub formă lichidă sau de piureuri, ușor de înghițit. Odihna pentru câteva zile este și ea necesară pentru o recuperare optimă. Sunt contraindicate activitățile sportive timp de două săptămâni după operație.
Așadar, scoaterea amigdalelor este o soluție atunci când alte tratamente pentru amigdalită dau greș sau când amigdalita devine cronică. Dacă te confrunți frecvent cu amigdalita, discută cu medicul pentru tratament. În niciun caz nu trebuie să neglijezi infecția amigdalelor.