Deși poate părea ușor de făcut, procesul de vopsire al unei mașini necesită dexteritate, dar și câteva scule care să îți ușureze munca. Iată cum îți poți vopsi singur mașina fără a mai fi nevoit să plătești pentru asta, dar și care sunt lucrurile de care vei avea nevoie în acest proces.
Folosește un compresor de aer pentru vopsire
Dacă vrei să îți vopsești singur mașina, atunci ar trebui să știi că primul pas este acela de a-ți achiziționa un compresor. În acest timp, poți merge cu mașina la un service, acolo un specialist va evalua nevoia acoperirii cu chit a caroseriei, dacă există zone care să necesite acest lucru. Revenind la compresoare de aer, acestea îți vor fi necesare pentru a pulveriza cu ușurință culoarea pe suprafața caroseriei.
Compresorul este cea mai bună alegere atunci când ai suprafețe mari de acoperit și vopsea cu particule fine, care nu se aplică în straturi foarte groase. Principiul este similar aplicării vopselelor lavabile, unde un echipament asemănător aplică vopseaua pe suprafața de perete. Iată ce alte etape vor mai fi necesare.
Realizează curățarea cu hârtie abrazivă
După micile reparații, va fi nevoie să te ocupi de o ușoară șlefuire a suprafeței care va avea ca scop pregătirea acesteia în vederea vopsirii. Alege o hârtie abrazivă cu o granulație potrivită, astfel încât să nu produci zgârieturi foarte acute în adâncime. În cazul în care apeși prea tare sau folosești o granulație prea mare a hârtiei abrazive, s-ar putea să fie nevoie să repeți pasul precedent, care ține de repararea zonelor cu probleme.
Curăță și desprăfuiește suprafețele
După ce ai realizat reparațiile la nivelul caroseriei și mai ales după ce ai verificat ca suprafețele să nu fie îndoite sau corodate, poți trece la curățarea și desprăfuirea suprafeței. Va fi nevoie să aspiri foarte bine particulele de praf deoarece ele vor influența aderența vopselei și, în plus, pot lăsa în urmă un aspect inestetic, mai ales dacă sunt acoperite de vopsea.
Degresează suprafața
Vei avea nevoie pentru acest pas de un produs special pentru degresare, astfel încât să te asiguri că pe suprafață nu există uleiuri, grăsimi sau lubrifianți, care să influențeze aderența vopselei.
Aplică amorsa sau grundul
Amorsarea este necesară tocmai pentru ca vopseaua să „prindă” cât mai bine pe suprafață. Amorsa are acest rol, în determinarea aderenței, dar și în fixarea particulelor de praf care nu au fost aspirate. Alege o amorsă de calitate, iar pentru a face acest lucru este recomandat să apelezi la specialiști în domeniu.
Aplică stratul de vopsea
Vopseaua poate fi aplicată în două straturi, astfel încât culoarea să fie cât mai vibrantă, iar suprafețele să fie acoperite în mod corect. Folosește un pistol special pentru aplicare, pe care îl vei racorda la compresor. În acest fel vei folosi aerul comprimat pentru aplicarea vopselei, proces care reduce foarte mult pierderile de material.
Prin aplicarea vopselei cu un pistol vei observa că jetul este direcționat în mod corect pe suprafață și că tipul jetului este sub formă de spray cu particule foarte mici.
Acest lucru este necesar pentru a nu aplica o cantitate foarte mare de vopsea dintr-o dată, dar și pentru a reduce consumurile.
În plus, vopseaua este aplicată în mod corect, pe întreaga suprafață și nu punctual, într-un singur loc, astfel încât să fii nevoit să revii de mai multe ori pe același spațiu.
Aplică un top coat sau o ceară
Pentru un finisaj perfect poți apela la diferite soluții care să sigileze vopseaua, în scopul protejării, însă aici este nevoie să apelezi la specialiști pentru a realiza o lucrare corectă de acoperire.
Vopsește mașina personalizat cu spray-uri
Spray-urile sunt și ele o metodă de vopsire a mașinii și principiul este similar aplicării vopselei cu pistoale cu aer comprimat. Totuși, consumurile de vopsea sunt mai mari în acest caz, iar precizia scade destul de mult, în funcție de cât de inspirat ești în mânuirea flacoanelor de vopsea.
Aplicarea vopselei pe mașină în regie proprie nu este un lucru dificil, însă trebuie să ai la îndemână sculele, dispozitivele și accesoriile cele mai potrivite. Realizează necesarul de materiale și scule înainte de a te apuca de lucrări, iar cu această organizare dă frâu liber creativității tale.
