Separatoarele de grăsimi sunt echipamente care tratează apele reziduale în care se regăseşte o cantitate mare de grăsimi. Acestea pot fi folosite ca măsură unică sau într-un sistem mai complex de denisipare, decantare şi epurare a apei. Din punct de vedere legal, instalarea unui separator de grăsimi este obligatorie în domeniul HoReCa, în anumite cantine şcolare sau de spital, fabrici şi pieţe agroalimentare. Echipamente similare de dimensiuni mai mici pot fi montate în bucătăria sau baia personală.
Când se impune utilizarea unui separator de grăsimi
Rolul separatoarelor de grăsimi este acela de a proteja instalaţiile sanitare. Grăsimile de origine animală sau vegetală sunt insolubile în apă şi se pot saponifica. Dacă apa menajeră nu le poate dezintegra, se pot solidifica în ţevi și deteriora instalaţia. Din punct de vedere al protejării mediului înconjurător, deversarea grăsimilor în reţeaua publică de canalizare sau în sistemul de epurare a apei este interzisă din cauza impactului devastator avut asupra pânzei freatice şi asupra solului. Aşadar, în mediile industriale care procesează grăsimi şi în bucătăriile restaurantelor, barurilor, cafenelelor sau al localurilor de tip fast-food, se impune instalarea unui separator de grăsimi adecvat numărului de persoane, consumului şi debitului respectiv.
Bucătăriile din industria ospitalităţii
Bucătăriile din HoReCa trebuie să se supună normativului care prevede că apele uzate evacuate în reţelele de canalizare ale localităţilor sau direct în staţiile de epurare nu trebuie să conţină, printre altele, grăsimi care pot conduce la crearea de depuneri solide pe pereţii canalului colector. Având în vedere că în urma gătirii preparatelor rezultă o cantitate considerabilă de uleiuri, acestea nu pot fi aruncate în chiuvetă sau în vasul de toaletă. În funcţie de numărul de persoane pentru care este instalat, separatorul de grăsimi poate fi montat sub chiuvetă sau îngropat. Există, de asemenea, separatoare mobile pentru grăsimi, extrem de utile pentru afacerile de sezon sau festivaluri.
Mediul industrial
Pentru unităţile care produc sau procesează alimente de origine animală (carne sau lapte), se impune măsura instalării unor separatoare industriale de grăsimi. Motivaţia este cea formulată în cadrul legislativ: protejarea mediului înconjurător şi a funcţionalităţii sistemului public de canalizare sau epurare a apei menajere. În această industrie, vorbim despre cantităţi mult mai mari de grăsimi, aşadar debitul şi volumul de separat creşte considerabil. Astfel, separatoarele au forma unor bazine îngropate în pământ cu sursă de intrare şi de ieşire a apei. Alegerea dimensiunilor potrivite pentru fiecare cameră în parte a separatorului este esenţială pentru a obţine randamentul dorit. În canalizare, fosă septică sau staţia de epurare a apei nu trebuie să ajungă decât apa limpezită, separată de resturile grosiere şi de grăsimile propriu-zise.
În propria locuinţă
Nu trebuie să fii neapărat obligat de lege pentru a beneficia de serviciile unui separator de grăsimi. Există echipamente de mici dimensiuni, uşor de instalat în masca de sub chiuvetă, care colectează şi separă grăsimile din apa menajeră. Interesul este cu atât mai mare atunci când locuieşti într-o casă care nu este conectată la reţeaua publică de canalizare. Dacă apa menajeră este deversată într-o fosă septică, trebuie să te asiguri că traseul de parcurs nu va fi obturat de acumulările solidificate de grăsimi.
Instalarea unui separator de grăsimi poate fi o obligaţie legală sau o responsabilitate civică. Indiferent de motivaţie, beneficiile sunt numeroase pentru buna funcţionare a utilităţilor publice şi mai ales pentru protejarea naturii şi a mediului înconjurător. În fosele septice, staţiile de epurare şi canalizări nu trebuie să ajungă grăsimi sau substanţe extrem de dăunătoare pentru apă şi sol.