Uleiul esențial este un extract care conține compușii aromatici volatili ai plantei. Extractul se obține din distilarea vaporilor. Compoziția chimică a diferitelor tipuri de uleiuri depinde de partea de plantă folosită (frunză, floare, scoarță, rădăcină), iar de compoziția chimică obținută depinde lista întrebuințărilor terapeutice ale uleiului esențial respectiv. De secole, uleiurile esențiale sunt întrebuințate de diverse culturi în foarte multe scopuri: medicinale, îngrijire personală, în ceremonii religioase, pentru conservarea hranei sau pregătirea acesteia. În acest articol amintim cele mai utilizate tipuri de uleiuri esențiale și moduri de utilizare.
Cele mai utilizate uleiuri esențiale
- Uleiul esențial de mentă: ajută la stimularea digestiei și a creșterii nivelului de energie.
- Uleiul esențial de lavandă: ajută la ameliorarea stresului.
- Uleiul esențial de lămâie: ajută la ameliorarea durerilor de cap.
- Uleiul esențial de trandafir: combate stările de anxietate.
- Uleiul esențial de santal: ajută la concentrare și gestionează starea de nervozitate.
- Uleiul esențial de portocale: este calmant, relaxant.
- Uleiul esențial de arbore de ceai: stimulează sistemul imunitar și luptă împotriva infecțiilor.
- Uleiul esențial de rozmarin: ajută la concentrare.
Sfaturi de utilizare a uleiurilor esențiale
Uleiurile esențiale se pot utiliza în diverse moduri, dar este foarte important să fie testate la început pe o suprafață mică de piele, pentru a vedea dacă nu apar reacții alergice.
Folosirea uleiurilor esențiale pentru uz intern
Există diferite arome de uleiuri esențiale pentru uz intern, pentru că au proprietăți antiinflamatoare, antiinfecțioase și pot acționa în diverse afecțiuni: ale sistemului renal, sistemului nervos, sistemului respirator, sistemului digestiv. Trebuie avute în vedere câteva aspecte precum:
- uleiurile esențiale trebuie folosite întotdeauna diluate, fie în uleiuri vegetale, fie în alimente ca lapte, zahăr, miere.
- uleiurile esențiale se folosesc în cantități moderate (câteva picături).
- nu se recomandă utilizarea lor pentru uz intern decât cu recomandarea medicului.
- trebuie testate înainte de folosire, pentru a nu exista risc de alergie la uleiurile esențiale. Se pune pe o dischetă o picătură și se tamponează o suprafață redusă de piele. În cîteva minute, dacă este cazul, apar reacțiile alergice.
- trebuie evitat contactul ochilor cu uleiurile esențiale. De asemenea, nu se folosesc în jurul nasului, gurii, urechilor.
- nu se folosesc uleiurile esențiale nici înainte de expunerea la soare, pentru că vor face pielea mai sensibilă.
- înainte de utilizarea uleiurilor esențiale citește cu atenție instrucțiunile.
- uleiurile esențiale trebuie păstrate în locuri întunecoase și răcoroase.
Aromaterapie
Aromaterapia prin inhalare dă rezultate în cazul persoanelor care au probleme de anxietate, depresie sau dureri menstruale. Este important de reținut că se folosesc 1-3 picături, pentru că altfel pot exista reacții adverse.
Inspirare
Se pune pe o dischetă o picătură (cel mult două) și se inspiră profund de câteva ori, încercând să se controleze respirația. Ședințele de inhalare ajută la îmbunătățirea calității somnului.
Inhalare
Inhalarea aburilor după ce în apa fiartă au fost puse 3-5 picături de ulei esențial este benefică, pentru că astfel se pot desfunda sinusurile și combate simptomele răcelii. Se acoperă capul cu un prosop, se stă cu fața deasupra bolului cu apă fierbinte și se inhalează ușor aburii. În cazul unei senzații de iritație sau de disconfort se întrerupe ședința.
În produsele cosmetice
Uleiurile esențiale fac parte din ingredientele de bază ale săpunurilor homemade. Uneori intră și în componența produselor pentru îngrijirea tenului sau se folosesc ca atare. Se poate pune o picătură (nu mai mult) de ulei esențial de santal, trandafir, patchouli, mușețel, lavandă pe o dischetă de bumbac și se aplică pe zona dorită. Ajută la tonifierea tenului și redă strălucirea acestuia. De asemenea, se pot pune câteva picături de ulei esențial în măștile naturale pentru păr, pentru că ajută la creșterea părului și la reducerea excesului de sebum.
În baie
Se pun câteva picături de ulei esențial în apa din cadă, pentru că relaxează întregul corp.
Masaj
Dacă vrei să folosești uleiul esențial la masaj, reține că este foarte concentrat și trebuie anterior să fie diluat cu alte uleiuri vegetale.
Ține moliile departe
Poți folosi ulei esențial în loc de săculeți cu lavandă obișnuiți, pentru că o dischetă pe care s-a picurat ulei esențial pusă în dulap nu lasă moliile să se apropie.
Cazurile în care nu sunt recomandate uleiurile esențiale
Uleiurile esențiale nu sunt recomandate la următoarele categorii de persoane:
- femei însărcinate;
- femei care alăptează;
- persoane alergice;
- copiilor cu vârsta mai mică de 10 ani;
- persoanelor care suferă de epilepsie;
- persoanelor diagnosticate cu afecțiuni grave.
Uleiurile esențiale sunt benefice atâta timp cât sunt folosite corespunzător și în urma unor recomandări medicale.
